Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemPopup_Anywhere has a deprecated constructor in /home/hygeia/public_html/plugins/system/popup_anywhere/popup_anywhere.php on line 23
Imazheria

Departamenti Imazherisë

Imazheria

IMAZHERIA

Lista e mjekeve te ketij departamenti

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentJw_sig has a deprecated constructor in /home/hygeia/public_html/plugins/content/jw_sig/jw_sig.php on line 18

Ekografia

Ekografia konsiderohet si një nga metodat diagnostikuese më të besueshme në praktikën mjekësore.Avantazhet më të mëdha të ekografisë janë:është e sigurt,e shpejtë,nuk është invazive dhe ka kosto të ulët .Ajo që është më e rëndësishme është se nuk ka rrezatim gjatë ekzaminimit fakt që lejon të realizohet disa herë dhe te gratë shtatzënë apo fëmijët e vegjël. Aktualisht, pajisjet e gjeneratës së fundit gjenerojnë imazhe me cilësi të lartë dhe si pasojë është i mundur diagnostikimi i shumë patologjive. Ekzaminimet ekografike kryhen nga mjekë Radiologë të kualifikuar. Stafi i mjekëve radiologë të kualifikuar dhe me shumë eksperiencë i këtij Departamenti ofron shërbim 24 orë në ditë në çdo ditë të vitit duke mbuluar të gjithë spektrin e ekzaminimeve radiologjike.

Aparatura

Departamenti i ekografisë në Spitalin Hygeia është i pajisur me tre aparatura ekografie.

 • 1 GENERAL ELECTRIC LOGIC E9 high-definition devices
 • 1 GENERAL ELECTRIC LOGIC E7 device
 • 1 ACUSON NX2 SIEMENS ultrasound device

 

Llojet e Ekografive

 • Ekografia abdominale

Ky test përfshin vlerësimin e heparit(mëlçisë), pankreasit, kolecistës(tëmthit), reneve(veshkat) dhe lienit(shpretka).Në ekografinë abdominale vlerësohet gjithashtu edhe aorta, hapësira paraaortale dhe llozhat e glandulave surenale(gjendrat mbiveshkore). Mund të përdoret për të ndihmuar në diagnozën e kushteve të tilla si dhimbja e barkut, gurët e tëmthit ose gurët e veshkave, lezione të mundshme në organet e lartpërmendura, aneurizëm aorte etj. Ekzaminimi kërkon përgatitje shumë të thjeshtë.

 • Ekografia pelvike(abdomen i poshtëm)

Gjatë këtij ekzaminimi te gratë vlerësohen uterusi(mitra), vezoret dhe vezika urinare(fshikëza e urinës).Mund të përdoret për të ndihmuar në diagnozën e kushteve të tilla si dhimbje pelvike, metrorragji dhe çrregullime mestruale.Te burrat ekzaminimi përfshin vlerësimin e vezikës urinare(fshikëza e urinës), vezikulave seminale dhe prostatës. Gjatë ekzaminimit mund të vlerësohet edhe urina reziduale pas urinimit. Ky test përdoret gjerësisht për të vlerësuar prostatën te burrat dhe veçanërisht hipertrofinë beninje të prostates që është gjetje shumë e shpeshtë te burrat mbi 50 vjeç. Nëse pacienti ka dhimbje në kuadrantin e poshtëm të djathtë të barkut ekografia mund të na ndihmojë në vlerësimin e apendixit, mund të përdoret gjithashtu dhe për të diagnostikuar me lehtësi inflamacionet e zorrëve siç është divertikuliti akut. Ekzaminimi kërkon përgatitje të thjeshtë.

 • Ekografia transrektale

Ky ekzaminim synon të zbulojë të dhëna për malinjitet apo inflamacione të prostatës. Është ekzaminim që kërkon përgatitje të veçantë prandaj pacienti duhet të flasë më parë me mjekun. Ekografia transrektale mund të përdoret për të kryer biopsi të prostatës në ata pacient ku ka një dyshim të fortë për malinjancë të prostatës.

 • Ekografia e glandulës tiroide

Është ekzaminim që përdoret për të vlerësuar glandulën thyroide veçanërisht në ata persona që vuajnë nga hypothyroidismi apo hyperthiroidismi. Përdoret shpesh për të zbuluar nodulet e thyroides dhe për të bërë vlerësimin e tyre(morfologjinë, ndryshimin në madhësi, vaskularizimin). Ky ekzaminim nuk kërkon përgatitje paparaprake.

 • Ekografia e qafës

Përveç vlerësimit të tiroides, ky test vlerëson gjithashtu edhe gjendrat e pështymës (parotide dhe submandibular), si dhe nyjet limfatike të zmadhuara dhe lezione të dukshme në indet e buta të qafës.

 • Ekografia e gjirit

Përdoret kryesisht për të vleresuar lezionet të gjirit të palpueshme(të prekshme nga gruaja ose mjeku) si dhe gjetjet e dyshuara nga mamografia. Edhe pse një mamografi është metoda kryesore e përdorur për të parandaluar kancerin e gjirit, në disa raste mund të mos jetë në gjendje ta zbulojë atë. Kjo ndodh tek gratë me gjinj të dendur (p.sh. gratë në moshë të re ku indi gjendror predominon mbi indin adipoz) Në këto raste, një ekografi mund të përdoret si një metodë plotësuese për një mamografi. Përveç kësaj, mund të përdoret në kontekstin e kontrollit për gratë e reja. Asnjë përgatitje nuk kërkohet para ekzaminimit por gratë preferohen të jenë larg ditëve të fundit të ciklit menstrual sepse në këto ditë gjinjtë janë më pak të ndjeshëm dhe ekzaminimi kryhet me lehtësi.

 • Ekografia scrotale

Ky test ka të bëjë me vlerësimin e testikujve dhe epididymis. Në mënyrë tipike, mund të përdoret për të vlerësuar një masë të mundshme në testikul, një inflamacion(si në epididymis) dhe varikocelë të mundshme(një shkak i zakonshëm i infertilitetit mashkullor). Ekografia jep informacion të mirë edhe në rastet e torsionit te testikulit (përdredhje e tetikulit ). Nuk kërkohet asnjë lloj përgatitje para ekzaminimit.

 • Ekografia e sistemit muskulo-skeletal

Këto ekografi kryhen kryesisht tek pacientët që ankohen për dhimbje, mosfunksionim ose prani të lezioneve në indet dhe nyjet e tyre të buta. është metoda e parë për të vlerësuar praninë e likit të lirë në artikulacionet scapulo-humeral, cubiti, gju, talo-crural. Ekografia jep informacion edhe për inflamacionet e tendineve(tendinitis) apo bursave(bursitis).

 • Ekografia doppler e sistemit arterial dhe venoz

Këto ekzaminime shqyrtojnë arteriet e qafës (karotide dhe vertebrale), aortën e barkut, arteriet iliake dhe venat, si dhe arteriet dhe venat e gjymtyrëve të sipërme dhe të poshtme. Gjatë viteve të fundit, metoda përdoret gjithnjë e më shumë për vlerësimin e enëve të organeve të brendshme(arteriet renale, vena porta dhe arteria hepatike). Përdorimi i Doppler me ngjyra ndihmon në përcaktimin e saktë të shtrirjes së stenozës(ngushticës), si dhe prania e një aneurizme në një arterie. Gjithashtu mund të zbulojë me saktësi trombozën venoze në rast të edemës së poshtme të gjymtyrëve.

 • Biopsitë e organeve nën guidë ekografike

Guida ekografike mund të përdoret për biopsi të organeve, kur teknikat e tjera nuk mund të aplikohen. Biopsi me ultratinguj mund të kryhet për organe të tilla si gjiri, tiroide dhe prostata. Aktualisht, biopsia nën guidën ekografike konsiderohet si një nga metodat diagnostike më të besueshme. Është një ekzaminim invaziv që kërkon parapërgatitje.

Stafi i Mjekeve

Specialiteti: Radiolog
Departamenti: IMAZHERIA
Specialiteti: Radiolog
Departamenti: IMAZHERIA
Specialiteti: Radiolog
Departamenti: IMAZHERIA
Specialiteti: Radiolog
Departamenti: IMAZHERIA
Specialiteti: Radiolog
Departamenti: IMAZHERIA
Specialiteti: Radiolog
Departamenti: IMAZHERIA

Departamente

Spitali Hygeia Tiranë

SPITALI HYGEIA TIRANЁ është spital privat i nivelit ndërkombëtar me një investim fillestar prej 60 milion euro, duke qenë i vetmi spital në Shqipëri i konceptuar që në fillesat e tij si strukturë spitalore, si nga pikëpamja strukturore ashtu edhe nga ajo funksionale. 

Lexo me shumë...

Newsletter

Abonohu per te mare njoftimet tona me email:

Si të arrini në Hygeia

Kontakte

Spitali Hygeia Tiranë:
Sekretaria: + 355 4 23 90 000
Urgjenca: + 355 4 23 23 000
Email: info@hygeia.al